Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2025-03-15 - Sobota
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pasta z twarogu z natką pietruszki 60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z selera 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,seler korzeń,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,mąka pszenna,sól,ziemniaki.
Klopsik z kurczaka 100 g ( GLU,PSZ, JAJ,),udziec z kurczaka b/s/jajka,bułka tarta,sól,natka pietruszki,bułka paryska,olej rzepakowy.
Sos jarzynowy dieta 100 g (MLE,),woda,mieszanka 3 skł kostka mrożona,sól,mąka pszenna.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,kasza jęczmienna drobna,sól,olej rzepakowy.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,brokuł mrożony,kalafior mrożony,marchew mrożona,sól.
Marchew mini gotowana 100 g,woda,sól,marchew mini mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną dieta 150 g
Kiełbasa Szynkowa wieprzowa grubo rozdrobniona parzona w osłonce
niejadalnej 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
Sałatka z ryżu i brokułów (dieta) 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Jabłko pieczone -1szt. 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2190.47 kcal;
  • Białko ogółem: 102.22 g;
  • Tłuszcz: 58.95 g; Kw. tł. nasy.:18.27 g;
  • Węglowodany ogółem: 329.80 g; W tym cukry: 78.23 g;
  • Błonnik pok.: 36.47 g;
  • Sól: 13.99 g;
 

Cały jadłospis od 10 marca do 19 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK