Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2025-01-11 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pasztet z soczewicy 60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z dyni 300 ml ( SOJ,SEL,),woda,dynia mrożona,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,skrobia ziemniaczana,sól,kurkuma,pieprz biały mielony,imbir.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,przyprawy,zioła.
Podudzie z kurczaka pieczone paprykowe 120 g, podudzie z kurczaka b/s/b/k,papryka słodka mielona,sól,olej rzepakowy,pieprz biały mielony.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży.
Brokuł gotowany 100 g,woda,brokuł mrożony,sól.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew,jabłka,pomarańcza,sok z cytryny,natka pietruszki.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka jarzynowa z jajkiem 150 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Ser żółty 50 g (MLE,)
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

 
Kolacja II

Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2321.49 kcal;
  • Białko ogółem: 118.84 g;
  • Tłuszcz: 104.99 g; Kw. tł. nasy.:29.40 g;
  • Węglowodany ogółem: 241.12 g; W tym cukry: 37.78 g;
  • Błonnik pok.: 33.86 g;
  • Sól: 11.66
 

Cały jadłospis od 09 stycznia do 18 stycznia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK