Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2024-10-04 - Piątek
I Śniadanie

Bułka graham-pszenna 50g -1 szt ( GLU PSZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Gruszka 1szt. -150 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,ziemniaki,śmietanka 18%tł,sól,przyprawa w płynie,pieprz biały mielony,miesznka 3skł paski mrożone.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej  80 g (RYB,),morszczuk kostka mrożony,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka,pieprz cytrynowy,zioła prowalsalskie,gałka muszkatołowa,kurkuma,sól.
Kasza bulgur  200 g ( GLU PSZ,),woda,sól,kasza bulgur,olej rzepakowy.
Tzatziki  100 g (MLE,),jogurt naturalny,ogórek świeży,olej rzepakowy,koper zielony,czosnek granulowany,kwas jabłkowy,sól.
Warzywa po grecku 100 g (SEL,),woda,koncentrat pomidorowey,sok z cytryny,sól,mieszanka 3skł paski mrożona,skrobia ziemniaczana.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Falafel z ciecierzycy, pieczony  100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta  150 g ( MLE, GOR,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘC


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Jaglanka pomarańczowa z owocami (bez mleka) 200 g
Migdały płatki 10 g ( ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2445.21kcal;
  • Białko ogółem: 101.51 g;
  • Tłuszcz: 87.38 g; Kw. tł. nasy.:25.44 g;
  • Węglowodany ogółem:309.60 g; W tym cukry: 67.05 g;
  • Błonnik pok.: 29.04 g;
  • Sól: 11.58 g;
 

Cały jadłospis od 01 październik do 09 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK