Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-08-26 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem  60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,
GOR,),woda,ziemniaki obrane,żurek śląski,kiełbasa biała,śmietana,mleko,cebula,masło,podgrzybek suszony,majeranek,tymianek,czosnek granulowany,sól.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),karkówka wieprzowa b/s,/b/k,olej rzepakowy,sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka mielona,czosnek granulowany,cynamon,imbir mielony,gorczyca,kolendra mielona,sól.
Sos pieczeniowy  100 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE,),woda,cebula obrana,marchew,olej rzepakowy,mąka ziemniaczana,pszenna,sok z cytryny,sos sojowy,czosnek granulowany,ziele angielskie,lisć laurowy,gałka muszkatołowa.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,ziemniaki,woda,sól,koper zielony.
Surówka z kapusty włoskiej  100 g,kapusta włoska,cebula,sól,sok z cytryny,pietruszka natka,marchew,słonecznik łuskany,olej rzepakowy.
Dynia pieczona 100 g,woda,sól,sok z cytryny,miód wielokwiatowy,cynamon,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,miesznka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2282.24kcal;
  • Białko ogółem: 108.49 g;
  • Tłuszcz: 92.44 g; Kw. tł. nasy.:31.36 g;
  • Węglowodany ogółem:265.53 g; W tym cukry: 67.13 g;
  • Błonnik pok.: 36.33 g;
  • Sól: 10.62 g;
 

Cały jadłospis od 22 sierpnia do 31 sierpnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK