Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-06-03 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony
parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek wiejski ze szczypiorkiem + 60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 m


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami + 300 g
(SOJ, MLE, GLU ŻYT, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,
GOR,)
Burger z buraka z serem
mozzarella + 160 g (GLU PSZ,
JAJ, MLE, GOR,)
Sos grzybowy + 100 g (SOJ,
MLE,)
Ryż brązowy na sypko + 200 g
Sałata zielona z jogurtem + 60 g
(MLE,)
Bukiet warzyw gotowanych + 100
g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Pasta z groszku zielonego + 60 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c + 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2529.74
kcal; Białko ogółem: 112.32 g;
Tłuszcz: 91.09 g; Kw. tł. nasy.:
25.99 g; Węglowodany ogółem:
318.07 g; W tym cukry: 64.67 g;
Błonnik pok.: 42.05 g; Sól: 12.58 g;

 

Cały jadłospis od 03 czerwca do 12 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK