Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-06-15 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 
50 g
Pasztet warzywny (marchew i cukinia) + 60 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krem z dyni + 300 ml (SOJ, SEL,)
Grzanki pszenne 10 g (GLU PSZ,)
Pyza z farszem szpinakowym z serem + 
300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Surówka z białej kapusty z koperkiem i
kukurydzą b/c + 100 g
Brokuł gotowany + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I

Bułeczka pszenna 30g 1 szt (GLU PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim + 150 g
(GLU PSZ, SOJ,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok przecierowy Kubuś 0,3L 1 szt

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 2382.76 kcal; Białko
ogółem: 90.64 g; Tłuszcz: 83.54 g; Kw. tł.
nasy.: 23.78 g; Węglowodany ogółem:
327.52 g; W tym cukry: 85.48 g; Błonnik
pok.: 34.63 g; Sól: 12.77 g; 

 

Cały jadłospis od 13 czerwca do 22 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK