Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-06-02 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 35 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Empanadas z kurczakiem + 80 g ( GLU PSZ,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad
 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Rukola 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Ryżowa z ziemniakami + 300 g
(SOJ, SEL,)
Filet z indyka jogurtowo-cytrynowy
porcja + 80 g (MLE,)
Ziemniaczki pieczone z ziołami + 
200 g
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka,
selera i papryki b/c + 100 g
(SEL,)
Cukinia gotowana + 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g 1 szt
Sałatka śledziowa z pomidorami suszonymi i żurawiną + 150 g ( RYB,
MLE, GOR,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami + 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pomarańcza 250g 1 szt

 
Wartości odżywcze

Wartość energetyczna: 1993.54
kcal; Białko ogółem: 97.01 g;
Tłuszcz: 55.87 g; Kw. tł. nasy.:
14.80 g; Węglowodany ogółem:
283.43 g; W tym cukry: 88.41 g;
Błonnik pok.: 33.66 g; Sól: 12.80 g;

 

Cały jadłospis od 24 maja do 02 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK