Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2023-11-13 - Poniedziałek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ, )

Chleb Graham 60 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonceniejadalnej 50 g (SOJ, )

Dżem 25 g 1 szt

Roszponka 20 g

Pomidor 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Brokułowa z ryżem * 350 ml ( MLE, SEL, ),brokuły mrożone, włoszczyzna 3skł.paski (marchew,pietruszka,seler),ryż biały,mleko2%tł,śmietanka,sól,pietruszka natka.

Ziemniaki 200 g,ziemniaki obrane,sól.

Kotlet z jaj-pieczony 100 g (GLU PSZ,JAJ, ),jajka,bułka tarta,bułka pszenna paryska,olej rzepakowy,koper mrożony,sól,pieprz czarny mielony.

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE, ),mleko2%tł,śmietanka,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony.

Surówka z marchwi 100 g (MLE, ),marchew obrana,śmietanka,cukier,kwasek cytrynowy.

Surówka wielowarzywna z olejem 100 g(SEL, )kapusta biała,ogórki kiszone,kapusta czerwona,cebula,pietruszka korzeń,seler,olej rzepakowy,cukier,kwwasek cytrynowy,sól,pieprz czarny mielony.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4skł,kompotowa,jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Ryba (miruna) po grecku* 150 g ( GLU,PSZ, SEL, )

Sałata zielona 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z twarożkiem (chleb razowy 60g, margaryna 5g, twarożek 25g) 1 szt ( GLU PSZ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2360.16 kcal; 
  • Białko: 94.40 g; 
  • Tłuszcze: 71.63 g; Kw.tł. nasy.: 22.50 g;
  •  Węglowodany ogółem: 347.81 g; W tym cukry: 73.94 g;
  •  Błonnik pokarmowy.: 31.37 g;
  • Sól: 9.18 g; 
 

Cały jadłospis od 13 listopad do 19 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK