Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-05-01 - Czwartek
  • 2025-05-02 - Piątek
  • 2025-05-03 - Sobota
  • 2025-05-04 - Niedziela
  • 2025-05-05 - Poniedziałek
  • 2025-05-06 - Wtorek
  • 2025-05-07 - Środa
  • 2025-05-08 - Czwartek
  • 2025-05-09 - Piątek
  • 2025-05-10 - Sobota
  • 2025-05-11 - Niedziela
  • 2025-05-12 - Poniedziałek
  • 2025-05-13 - Wtorek
  • 2025-05-14 - Środa
  • 2025-05-15 - Czwartek
  • 2025-05-16 - Piątek
  • 2025-05-17 - Sobota
  • 2025-05-18 - Niedziela
  • 2025-05-19 - Poniedziałek
  • 2025-05-20 - Wtorek
  • 2025-05-21 - Środa
  • 2025-05-22 - Czwartek
  • 2025-05-23 - Piątek
  • 2025-05-24 - Sobota
  • 2025-05-25 - Niedziela
  • 2025-05-26 - Poniedziałek
  • 2025-05-27 - Wtorek
  • 2025-05-28 - Środa
  • 2025-05-29 - Czwartek
  • 2025-05-30 - Piątek
  • 2025-05-31 - Sobota
Menu na dzień: 2023-11-07 - Wtorek
I Śniadanie

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU

PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Masło extra 82% 15 g (MLE, )

Śniadaniowa drobiowa- produkt drobiowy,parzonyw osłonce niejadalnej 50 g (SOJ, )

Dżem 25 g 1 szt

Sałata zielona 20 g

Pomidor 80 g

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Wielowarzywna z ziemniakami * 300 ml,(GLU PSZ, MLE, SEL, ),ziemniaki obrane,włoszczyzna 3skł.paski(marchew,pietruszka,seler),kalafior mrożony,brokuł mrożony,mleko 2%tł,śmietanka,mąka pszenna,sól,pieprz czarny mielony.

Kasza kuskus/sypko 200 g (GLU PSZ, ),kasza kuskus,olej rzepakowy,sól.

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU,PSZ, JAJ, ),łopatka wp b/k/b.s,bułka pszenna paryska,mąka pszenna,bułka tarta,jajka,sól,pieprz mielony czarny.

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE,),śmietanka,pietruszka natka mrozona,mąka pszenna,mąka ziemniaczana,sól,pieprz czarny mielony.

Surówka z rzepy białej i jabłka () 100 g(MLE, ),rzepa biała,jabłka kompotowe,śmietana 18%tł,jogurt naturalnyt 1,5%tł,sól,pieprz mielomny czarny.

Buraczki gotowane 100 g,buraki obrane,cukier,sól,kwasek cytrynowy.

Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka kompotowa 4skł.mrożona, jabłka kompotowe,cukier,kwasek cytrynowy.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE,GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU,PSZ, GLU ŻYT, )

Chleb Graham 30 g (GLU PSZ, )

Margaryna o zaw.3/4 tłuszczu (60%) 10g 1 szt

Filet złocisty-produkt drobiowy z dodatkiem surowców wieprzowych z połączonych kawałków mięsa parzony w osłonce

niejadalnej 35 g (SOJ, )

Ser żółty 35 g (MLE, )

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

 
Kolacja II

Kanapka z szynką drobiową (chleb razowy

60g, margaryna 5g, szynka 25g) 1 szt

(GLU PSZ, SOJ, )

 
Wartości odżywcze
  • Energia: 2381.86 kcal;
  • Białko: 98.46 g; 
  • Tłuszcze: 68.52 g; Kw. tł. nasy.: 30.40 g;
  •  Węglowodany ogółem: 352.26 g; W tym cukry: 67.37 g;
  •  Błonnik pokarmowy.: 27.96 g;
  • Sól: 11.38 g; 
 

Cały jadłospis od 06 listopad do 12 listopad

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK