Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-25 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ,)
Sałatka jarzynowa z jajkiem dieta  150 g ( JAJ, MLE, SEL,)
Pomarańcza -1 szt. 
Muffin marchewkowy z prażonym jabłkiem o niskim IG 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z dyni 300 ml ( SOJ, SEL,),woda,dynia świeża,mrożona,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,skrobia ziemniaczana,kurkuma,sól,pioeprz biały mielony,przyprawa w płynie,imbir mielony.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ, JAJ,MLE, może zawierać: SOJ, ),bułka paryska,przyprawy suszone.
Ziemniaki pieczone z ziołami  200 g,woda,ziemniaki,olej rzepakowy,sól,pieprz biały mielony,zioła prowalsalskie,kminek suszony,bazylia suszona,oregano suszone.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),karkówka surowa b/k/b/s,sól,pieprz czarny mielony,cebula suszona,imbir mielony,cynamon,,kolendra.
Sos grzybowy 100 g ( SOJ, MLE,),woda,grzyby mrożone podgrzybki,grzyby borowiki suszone,ziele angielskie,liśc laurowy,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,skrobia ziemniaczana,mąka pszenna.
Surówka z białej kapusty z koperkiem 100 g,kapusta biała,marchew,koper świeży,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Buraki po francusku  100 g,buraki,skrobia ryżowa,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną dieta 150 g
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy średnio
rozdrobniony,pieczony 50 g
Sałatka z pomidora, koperku i roszponki 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2321.51 kcal;
  • Białko ogółem: 111.15 g;
  • Tłuszcz: 92.55 g; Kw. tł. nasy.: 27.05 g;
  • Węglowodany ogółem: 270.07 g; W tym cukry: 76.56 g;
  • Błonnik pok.: 38.85 g;
  • Sól: 12.81 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK