Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-01 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 35 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1szt (MLE,)
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Pasta z tofu i pieczonej marchewki 60 g (SOJ,)
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g -1 szt (MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),woda,ryż biały,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,sól,natka pietruszki.
Krokiety ziemniaczane z mozzarellą 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,GLU ŻYT, GLU OW, GLU JĘCZ, ),ziemniaki,jajka,bułka tarta,olej rzepakowy,ser mozzarella,sól,pieprz czarny mielony.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,jabłka,natka pietruszki,sok z cytryny,sól.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,cukier,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Sałatka śledziowa z pomidorami suszonymi i żurawiną 150 g (RYB, MLE, GOR,)
Wędlina roślinna produkt na bazie białka grochowego 50 g ( może
zawierać: GLU PSZ, SOJ, GOR,SEZ,)
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml

 
Kolacja II

Jabłko -1 szt 

 
Wartości odżywcze
 

Cały jadłospis od 30 listopad do 09 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK