Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-24 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasta z fasoli z cebulką 60 g
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 50 g ( MLE,)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami  300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3skł,paski mrożona,ziemniaki,koper świeży,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Makaron świderki 200 g ( GLU PSZ,),woda,sól,makaron swiderki.
Masa serowa do makaronu  100 g (MLE,),twaróg półtłusty krajanka
Mus truskawkowy b/c  100 g ( MLE,),jogurt naturalny,mleko 2%tł,truskwaki mrożone.
Mandarynka - 1 szt
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Barszcz czerwony czysty  300 g ( SOJ, SEL,)
Dorsz panierowany 80 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, )
Sos grecki 100 g (SEL,)
Pasztecik z kapustą i grzybami (got.) -1 szt ( GLU PSZ, JAJ,)
Ciasto piernik 50 g (GLU PSZ, MLE, S02, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )
Kompot z suszu 250 ml

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2353.82 kcal;
  • Białko ogółem: 88.31 g;
  • Tłuszcz: 67.08 g; Kw. tł. nasy.: 17.07 g;
  • Węglowodany ogółem: 358.21 g; W tym cukry: 85.51 g;
  • Błonnik pok.: 39.53 g;
  • Sól: 9.23 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK