Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2024-12-02 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Indyk pieczony z Bobrownik produkt blokowy drobiowo wpieprzowy
średnio rozdrobniony,pieczony 50 g
Pasta z twarogu i suszonych pomidorów 60 g ( MLE,)
Pomidor 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami  300 ml (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,GOR,),woda,żur w butelce,włoszczyzna 3skł paski mrożona,ziemniaki,czosnek granulowany,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł,majeranek,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,przyprawa w płynie.
Pyzy z truskawkami 300 g ( GLU,PSZ, JAJ,),ziemniaki,maka pszenna,ziemniaczana,jajka,sól,truskawki mrożone.
Dip jogurtowo-śmietanowy z wanilią dieta 100 g (MLE,),jogurt naturalny,śmietana 18%tł,cukier waniliowy.
Sałatka owocowa 200 g,winogrona ciemne,jabłka,pomarańcze,kiwi,gruszka,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta z groszku zielonego 60 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2397.15kcal;
  • Białko ogółem: 103.34 g;
  • Tłuszcz: 73.82 g; Kw. tł. nasy.:25.17 g;
  • Węglowodany ogółem: 338.67 g; W tym cukry: 100.01 g;
  • Błonnik pok.: 36.23 g;
  • Sól: 9.32 g;
 

Cały jadłospis od 30 listopad do 09 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK