Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-27 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g -1 szt
Miód (25g) -1 szt
Arbuz 150 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,brokuły mrożone,makaron muszelki,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Kotlet wieprzowy mielony 80 g ( GLU PSZ,JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,jajka,sól,bułka tarta,olej rzeapkowy,natka pietruszki.
Cebula smażona 30 g,cebula biała,sól,olej rzeapkowy.
Surówka z selera i marchwi (z olejem) b/c 100 g (SEL,),seler korzeń,marchew korzń,sok z cytryny,sól,natka pietruszki,olej rzeapkowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasoplka szparagowa żółta cięta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Falafel z ciecierzycy, pieczony 100 g ( GLU PSZ,)
Sałatka z buraka, szpinaku z serem feta 150 g ( MLE, GOR,)
Ser twarogowy topiony klasyczny 17,5g - 1 szt ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pieczona owsianka brownie z malinami 100 g ( SOJ, MLE, GLU OW, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, ORZ, SEZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2474.49 kcal;
  • Białko ogółem: 82.98 g;
  • Tłuszcz: 94.36 g; Kw. tł. nasy.:35.01 g;
  • Węglowodany ogółem: 329.41 g; W tym cukry: 99.82 g;
  • Błonnik pok.: 36.50 g;
  • Sól: 8.90 g;
 

Cały jadłospis od 27 czerwca do 06 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK