Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-01 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z
kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,
MLE, SEL, GOR,)
Sałatka z ryżem, szynką oraz pieczonymi burakami i marchewką (dieta) 100 g (SOJ,
MLE, SEL, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, GOR, )
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( GLU PSZ,SOJ, SEL, GLU JĘCZ, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kasza jęczmienna drobna,sól,natka pietruszki.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,filet z indyka b/s,olej rzewpakowy,sól,tymianek,oregano.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE, SEL,),woda,koper świeży,skrobia ziemniaczana,sól,mąka przenna.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Cukinia gotowana 100 g,woda,sól,cukinia mrożona.
Marchew talarki gotowane 100 g,woda,sól,marchew.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasta z jaj z natką pietruszki 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g ( SOJ,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Melon 150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1970.00 kcal;
  • Białko ogółem: 92.97 g;
  • Tłuszcz: 55.51 g; Kw. tł.nasy.: 18.26 g;
  • Węglowodany ogółem: 286.25 g; W tym cukry: 77.61 g;
  • Błonnik pok.: 26.49 g;
  • Sól: 12.67 g;
 

Cały jadłospis od 29 maja do 07 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK