Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-06-22 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02, )
Pasta z makreli wędzonej 60 g ( JAJ, RYB, GOR, )
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa dyniowa z ziemniakami 300 ml ( SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,dynia świeża,ziemniaki,kurkuma,sól,pieprz biały mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Schab pieczony cały 80 g,schab b/k,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Sos cygański 100 g,woda,papryka trójkolorowa mrożona,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,mąka ziemniaczana,skrobia kukurydziana,papryka słodka mielona,czosnek,pieprz ziołowy,bazylia suszona,zioła prowalsalskie,pietruszka natka,kurkuma,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,),sałata maslowa,jogurt naturalny.
Buraki tarte na ciepło 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU,ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo
rozdrobniony parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 100 g
Kakao na mleku z/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2335.63 kcal;
  • Białko ogółem: 108.48 g;
  • Tłuszcz: 90.86 g; Kw. tł. nasy.: 35.76 g;
  • Węglowodany ogółem: 289.40 g; W tym cukry: 79.24 g;
  • Błonnik pok.: 29.82 g;
  • Sól: 10.82 g;
 

Cały jadłospis od 17 czerwca do 26 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK