Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-02 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Indyk z pasieki produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejdalnej 50 g
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,kalafior mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,natka pietruszki,śmietanka UHT 18%tł.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),woda,karkówka wieprzowab/k,olej rzepakowy,cebula,skrobia ryżowa,czosnek,oregano suszone,pieprz czarny mielony,kumin rzymski,cynamon,imbir mielony,goryczna,sól.
Sos pieczarkowy 100 g ( MLE,),woda,pieczarki świeże,sól,mąka ziemniaczana,śmietana18%tł,cebula,olej rzepakowy,skrobia kukurydziana,masło,ziele angielskie,liść laurowy,sól.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,jajka,sól,olej rzepakowy.
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g,kapusta pekińska,jabłka,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Dynia pieczona 100 g,dynia świeża,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,pietruszka natka,cukier,czosnek,kolendra mielona,sól,imbir mielony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z fetą i warzywami 100 g ( GLU PSZ, MLE,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2478.17 kcal;
  • Białko ogółem: 111.83 g;
  • Tłuszcz: 97.51 g; Kw. tł. nasy.: 34.80 g;
  • Węglowodany ogółem: 298.53 g; W tym cukry: 68.03 g;
  • Błonnik pok.: 38.22 g;
  • Sól: 12.44 g;
 

Cały jadłospis od 29 maja do 07 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK