Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-17 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ,)
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,kalafior mrożony,brokuł mrożony,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron zacierkowy,fasolka szparagowa mrożona,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki,śmietanka UHT 18%tł.
Gulasz wołowy 200 g,łopatka wołowa b/k,woda,pomidor,marchew obrana,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,skrobia ziemniaczana,olej rzepakowy,dżem z czarnych porzeczek,czosnek,papryka słodka mielona,ziele angielskie,liśc laurowy,sól.
Kluski śląskie  200 g (JAJ,),woda,ziemniaki,jajka,sól,skrobia ziemniaczana,mąka pszenna.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórki świeże,sok z cytryny,sól,koper świeży,sól.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką  60 g ( MLE,)
Papryka świeża 100 g
Kiełki rzodkiewki 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2319.40 kcal;
  • Białko ogółem: 105.23 g; 
  • Tłuszcz: 78.65 g; Kw. tł. nasy.: 35.78 g;
  • Węglowodany ogółem: 312.30 g; W tym cukry: 75.07 g;
  • Błonnik pok.: 36.48 g;
  • Sól: 12.75 g;
 

Cały jadłospis od 08 czerwca do 17 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK