Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Czerwiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-06-16 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g ( może zawierać: GLU PSZ,JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Ser mozzarella kulki 35 g ( MLE,)
Pomidor 90 g
Roszponka 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Żurek z ziemniakami 300 ml ( SOJ, MLE, GLU,ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL,GOR,),woda,żur w butelce,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,śmietanka UHT 18%tł,sól,pieprz czarny mielony,czosnek,cebula,kiełbasa biała,podgrzybek suszony,majeranek.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 g,filety z kurczaka b/s,olej rzepakowy,zioła prowalsalskie,bazylia,sól,pieprz czarny mielony.
Sos pietruszkowy 100 g ( SOJ, MLE,),woda,natka pietruszki,skrobia ryżowa,mąka pszenna,ziemniaczana,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 100 g,kapusta biała,koper świeży,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym z fetą i warzywami 150 g (GLU PSZ, MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU,ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g (JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2528.69 kcal;
  • Białko ogółem: 125.41 g;
  • Tłuszcz: 108.49 g; Kw. tł. nasy.:42.51 g;
  • Węglowodany ogółem: 271.14 g; W tym cukry: 66.43 g;
  • Błonnik pok.: 36.57 g;
  • Sól: 12.27 g
 

Cały jadłospis od 08 czerwca do 17 czerwca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK