Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-18 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 ml ( GLU PSZ,SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ryż biały,natka pietruszki,sól.
Filet z indyka pieczony dieta  80 g,filet z indyka b/k,olej rzepakowy,sól,bazylia,zioła prowalsalskie.
Sos koperkowy dieta 100 g (MLE, SEL,),woda,koper świeży,sól,mąka ryżowa,pszenna.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,mleko 2%tł,sól.
Dynia na parze 100 g,woda,dynia świeża,sól.
Seler z pietruszką gotowany z olejem 100 g (GLU PSZ, SEL,)seler korzń,pietruszka korzeń,sól,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I
 
Kolacja II
 
Wartości odżywcze
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK