Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-07 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,groszek zielony mrożony,brokuły mrożone,kalafior mrożony,fasolka szparagowa mrożona,ziemniaki,natka pietruszki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Sos boloński z wieprzowiną (dieta) 200 g (SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k,sok pomidorowy,marchew,koncentrat pomidorowy,seler korzeń,pietruszka korzeń,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,tymianek,oregano,zioła prowalsalskie,sól.
Makaron spaghetti 200 g ( GLU,PSZ,),woda,sól,makaron spaghetti nitki,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew korzeń,jabłka,sól,sok z cytryny,natka pietruszki.
Szpinak gotowany z olejem 100 g,woda,sól,szpinak liście,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Twaróg półtłusty 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidor 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l - 1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2271.87 kcal;
  • Białko ogółem: 105.08 g;
  • Tłuszcz: 77.34 g; Kw. tł. nasy.:22.99 g;
  • Węglowodany ogółem: 295.81 g; W tym cukry: 59.82 g;
  • Błonnik pok.: 24.30 g;
  • Sól: 12.99 g
 

Cały jadłospis od 29 kwietnia do 08 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK