Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-10 - Sobota
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynka Drobiowa, parzona, z dodatkiem białka wieprzowego 50 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR, )
Pasta z twarogu z natką pietruszki 60 g ( MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g - 1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa selerowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,seler korzeń,makaron muszelki,sól,natka pietruszki.
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 g,woda,filet z kurczaka b/k,olej rzepakowy,sól,zioła prowalsalskie,natka pietruszki,bazylia.
Sos jarzynowy dieta 100 g (MLE,),woda,sól,mieszanka 3 skł kostka mrożona,sól,mąka pszenna.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Buraki gotowane słupki 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,marchew mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,cukier,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Galaretka drobiowa z udźca z cytryną dieta 150 g
Kiełbasa Szynkowa wieprzowa grubo rozdrobniona parzona w osłonce
niejadalnej 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
Sałatka z ryżu i brokułów (dieta) 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko pieczone - 1szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2034.31 kcal;
  • Białko ogółem: 103.62 g;
  • Tłuszcz: 54.66 g; Kw. tł. nasy.:17.02 g;
  • Węglowodany ogółem: 296.54 g; W tym cukry: 84.04 g;
  • Błonnik pok.: 31.52 g;
  • Sól: 13.98
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK