Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-08 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Hummus paprykowy 60 g ( SEZ,)
Pomidor 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, SEL,),soda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,szpinak mrożony rozdrobniony,sól,pieprz czarny mielony.
Kotlet z kurczaka nadziewany serem 100 g (GLU PSZ, JAJ,),filet z piersi kurczaka b/s,ser kostka gouda,sól,pieprz czarny mielony,bułka tarta,jajka,olej rzepakowy.
MLE, GLU ŻYT, GLU OW, GLU,JĘCZ,)
Puree ziemniaczane  200 g (MLE,),woda,sól,ziemniaki,mleko2%tł.
Kalafior gotowany  100 g,woda,sól,kalafior mrożony.
Surówka Colesław 100 g ( JAJ,MLE, GOR, S02,),kapusta biała,jogurt naturalny,śmietana,natka pietruszki,sok z cytryny,sól,marchew.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g-1 szt
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Sałatka z pieczonej marchwi 150 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2220.03 kcal;
  •  Białko ogółem: 94.11 g;
  • Tłuszcz: 84.46 g; Kw. tł. nasy.:27.81 g;
  • Węglowodany ogółem: 283.61 g; W tym cukry: 73.30 g;
  • Błonnik pok.: 35.89 g;
  • Sól: 13.72 g;
 

Cały jadłospis od 29 kwietnia do 08 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK