Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-09 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g - 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka  60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE,)
Pomarańcza - 1 szt. 
Sałata strzępiasta zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą 300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,fasola sucha Jaś,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,ziemniaki,majeranek,sól,pieprz czarny mielony
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek 300 g (GLU PSZ,JAJ, SOJ, MLE,),woda,mleko 2%tł,sól,maka pszenna,olej rzepakowy,jajko,filet z piersi kurczaka b/k,ser mozzarella,pieczarki świeże,cebula,śmietanka 30%tł kremowa,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki.
Surówka z selera i marchwi b/c 100 g (MLE, SEL,),seler korzeń,marchew korzeń,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,woda,fasolka szparagowa żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Ser żółty 50 g (MLE,)
Sałatka jarzynowa z jajkiem 100 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2710.62 kcal;
  • Białko ogółem: 131.63 g;
  • Tłuszcz: 112.36 g; Kw. tł. nasy.:34.58 g;
  • Węglowodany ogółem: 299.40 g; W tym cukry: 84.21 g;
  • Błonnik pok.: 32.57 g;
  • Sól: 12.09 g
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK