Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Maj 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-05-06 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Schab Krotoszyński wędzonka wieprzowa z dodatkiem wody wędzona
parzona 50 g (SOJ, MLE,)
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g ( GLU PSZ, RYB, MLE, )
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,natka pietruszki,makaron muszelki,sól,pieprz czarny mielony.
Gulasz wołowy  200 g,woda,łopatka wołowa,pomidor,marchew korzeń,koncentrat pomidorowy,ogórki kiszone,cebula,dżem z czarnych porzeczek,papryka słodka mielona,majeranek,sól,ziele angielskie,liść laurowy.,olej rzepakowy.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sól,olej rzepakowy,kasza jęczmienna drobna.
Surówka z czarnej rzepy z natką pietruszki 100 g,rzepa,natka pietruszki,olej rzepakowy,sól.
Bukiet warzyw gotowanych 100 g,woda,sól,kalafior mrożony,brokuł mrożony,marchew mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, )
Twarożek z kolorową papryką 60 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2157.90 kcal;
  • Białko ogółem: 105.92 g;
  • Tłuszcz: 69.75 g; Kw. tł. nasy.:24.49 g; 
  • Węglowodany ogółem: 290.00 g; W tym cukry: 38.66 g;
  • Błonnik pok.: 40.99 g;
  • Sól: 12.56 g
 

Cały jadłospis od 29 kwietnia do 08 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK