Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-22 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Schab Krotoszyński wędzonka wieprzowa z dodatkiem wody wędzona parzona 50 g (SOJ, MLE,)
Ser wędzony 50 g (MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,włoszczyzana 3 skł paski ,mrożona,fasolka szparagowa cięta mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,groszek zielony mrożony,makaron zacierka,sól,pieprz mielony,śmietanka UHT 18%tł,natka pietruszki.
Filet z indyka pieczony dieta  80 g,filet z indyka b/s,olej rzepakowy,pieprz mielony,papryka słodka mielona.
Sos śmietanowo-cytrynowy 100 g (GLU PSZ, MLE,),woda,sok z cytryny,kurkuma,skórka z cytryny,sól,mąka pszenna,ziemniaczana,śmietanka UHT 18%tł,pieprz mielony biały.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z czarnej rzepy z natką pietruszki  100 g,czarna rzepa,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy.
Buraki gotowane słupki  100 g,woda,buraki,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier. 

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Ogórek kiszony 100 g
Kiełki rzodkiewki 5 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

 
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2095.73 kcal;
  • Białko ogółem: 97.69 g
  • Tłuszcz: 66.90 g; Kw. tł. nasy.:23.37 g;
  • Węglowodany ogółem:279.93 g; W tym cukry: 76.48 g;
  • Błonnik pok.: 32.38 g;
  • Sól: 13.82
 

Cały jadłospis od 19 kwietnia do 28 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK