Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-07 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Szynka z piersi kurczaka-produkt drobiowy,grubo rozdrobniony, parzony
w osłonce niejadalnej. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ,MLE, SEL, GOR,)
Ser mozzarella 50 g ( MLE,)
Rzodkiewka 80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kalafior mrożony,ziemniaki,sól,natka pietruszki,pieprz czarny mielony,śmietana 18%tł UHT.
Karkówka pieczona 80 g ( GOR,),karkówka b/k/b/s,woda,olej rzepakowy,skrobia ryżowa,cebula,czosnek,papryka słodka mielona,oregano suszone,pieprz czarny mielony,kumin rzymski,cynamon,imbir mielony,gorczyca,kolendra mielona,sól.
Sos pieczarkowy 100 g ( MLE,),woda,pieczarki,cebula,śmietanka 18%tłUHT,,olej rzepakowy,skrobia kukurydziana,mąka ziemniaczana,masło 82%tł,pietruszka natka,pieprz biały,ziele angielskie,gałka muszkatołowa,jałowiec.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),ziemniaki,jajka,sól,mąka pszenna,ziemniaczana.
Mizeria  100 g (MLE,),śmietana 18%tł ,jogurt naturalny,ogórki świeże,sól,sok z cytryny,koper świeży.
Dynia pieczona  100 g,dynia świeża,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,pietruszka natka,cukier,czosnek,pieprz czarny mielony,kolendra mielona,imbir mielony,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Pasta z pieczonych warzyw 60 g ( SEL,)
Pomidorki koktajlowe 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini serniczki z musem malinowym b/c 150 g ( JAJ, MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2329.88 kcal;
  • Białko ogółem: 111.69 g;
  • Tłuszcz: 86.06 g; Kw. tł. nasy.: 27.49 g;
  • Węglowodany ogółem: 289.35 g; W tym cukry: 67.27 g;
  • Błonnik pok.: 37.07 g;
  • Sól: 11.26 g
 

Cały jadłospis od 30 marca do 08 kwietnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK