Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-16 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Twarożek pomidorowy  50 g ( MLE,)
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 100 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml ( SOJ,MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koper świeży,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Makaron łazanki 200 g ( GLU PSZ, JAJ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron łazanki.
Kapusta z mięsem wieprzowym 200 g ( GLU,PSZ, MLE, SEL, GOR, ),kapusta kiszona,łopatka wp/b/s/b/k,kiełbasa zwyczajna,sól,pieprz czarny mielony,olej rzepakowy.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE,SEL, GOR,)
Mandarynka -1 szt
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Pudding chia z musem mango 150 g ( OZI, ORZ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2341.28 kcal;
  • Białko ogółem: 93.19 g;
  • Tłuszcz: 83.07 g; Kw. tł. nasy.:24.73 g;
  • Węglowodany ogółem: 321.65 g; W tym cukry: 81.06 g; 
  • Błonnik pok.: 33.30 g;
  • Sól: 12.07 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK