Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-13 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Domowy paprykarz szczeciński  60 g ( RYB, SOJ,)
Mix sałat z pomidorkami i dressingiem 100 g ( GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ziemniaczana  300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,majeranek,sól,pieprz biały mielony,natka pietruszki.
Gulasz wołowy 200 g,woda,łopatka wołowa,pomidor,marchew,ogórki kiszone,koncentrat pomidorowy,cebula,olej rzepakowy,dżem z czarnych porzeczek,czosnek,papryka słodka mielona,soda,jałowiec,ziele angielskie,liść laurowy,sól,pieprz czarny mielony.
Kluski śląskie  200 g ( JAJ,),woda,ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,sól,jajka.
Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g,kapusta kiszona,olej rzepakowy,marchew,natka pietrruszki.
Buraki tarte na ciepło 100 g,woda,buraki,sok z cytryny,sól,olej rzepakowy,maka ziemiaczana.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł.kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt (MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2405.23 kcal;
  • Białko ogółem: 106.02 g;
  • Tłuszcz: 77.82 g; Kw. tł. nasy.:22.85 g;
  • Węglowodany ogółem: 332.32 g; W tym cukry: 72.29 g;
  • Błonnik pok.: 33.66 g;
  • Sól: 12.54 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK