Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-15 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Jajko w sosie jogurtowo-pietruszkowym 100 g ( JAJ, MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 20 g
Pomidor 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Jogurt naturalny 100g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny 300 ml ( SOJ, SEL, GLU,JĘCZ,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,natka pietruszki,sól,ziemniaki,kasza jęczmienna drobna.
Pulpet z kurczaka 100 g ( GLU PSZ, JAJ,),filet z kurczaka b/s,bułka paryska,jajka,sól,natka pietruszki.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE, SEL,),woda,koper świeży,sól,skrobia ziemniaczana,pszenna.
Kluski śląskie 200 g ( JAJ,),ziemniaki,olej rzepakowy,sól,jajka,mąka pszenna,ziemniaczana.
Marchew mini gotowana 100 g,woda,sól marchew mini mrożona.
Buraki tarte na ciepło 100 g,buraki,sok z cytryny,sól,skrobia ziemniaczana.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek śmietankowy naturalny 60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2195.40 kcal;
  • Białko ogółem: 94.36 g;
  • Tłuszcz: 70.92 g; Kw. tł. nasy.:28.97 g;
  • Węglowodany ogółem: 304.68 g; W tym cukry: 65.73 g;
  • Błonnik pok.: 23.83 g;
  • Sól: 12.90 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK