Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-11 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g. -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek brzoskwiniowy (dieta) 60 g ( MLE,)
Mandarynka -1 szt
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą 300 ml ( GLU PSZ,SOJ, SEL, GOR,),woda,kiełbasa zwyczajna,fasola jaś sucha,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,majeranek,pieprz czarny mielony,mąka pszenna,śmietanka 18%tłUHT,podgrzybki suszone,ziele angielskie,liść laurowy.
Naleśniki z farszem z kurczaka i pieczarek 300 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,),woda,mleko,olej rzepakowy,mleko 2%tł,sól,filet z piersi kurczaka b/s,pieczarki świeże,ser mozzarella,pieprz czarny mielony,śmietanka 18%tł,czosnek,cebula,olej rzepakowy.
Mix sałat z sosem winegret b/c 60 g,mix sałat,sok z cytryny,sól,olej rzepakowysól.
Fasolka szparagowa żółta  100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Sałatka jarzynowa dieta 100 g ( MLE, SEL,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2303.94 kcal;
  • Białko ogółem: 108.65 g;
  • Tłuszcz: 86.63 g; Kw. tł. nasy.:23.08 g;
  • Węglowodany ogółem: 275.05 g; W tym cukry: 71.62 g;
  • Błonnik pok.: 25.00 g
  • Sól: 10.17 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK