Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-10-16 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo. z dodat.wody w osł. niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g (GLU PSZ, RYB, MLE)
Pasta z pieczonych buraków dieta 100 g (MLE)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g 1 szt. (MLE)


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ryżowa 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Marchew talarki gotowane 100 g
Kalafior gotowany 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Serek homo. naturalny 60 g (MLE)
Szynka od Teścia- wędzonka wieprzowa, parzona z dodaną wodą 50 g (GLU PSZ, SOJ, może zawierać: JAJ, MLE, SEL, GOR)
Sałatka z pomidorów i koperku 90 g
Mix sałat 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g - produkt pasteryzowany 1 szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1906.40 kcal;
  • Białko ogółem: 98.05 g;
  • Tłuszcz: 64.57 g; Kw. tł. nasy.: 28.68 g;
  • Węglowodany ogółem: 240.55 g; W tym cukry: 58.73 g;
  • Błonnik pok.: 23.40 g;
  • Sól: 13.13 g;
 

Cały jadłospis od 15 październik do 24 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK