Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-10-01 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Muffin jajeczny z marchwią i szpinakiem 76 g (JAJ, MLE)
Twarożek pomidorowy 50 g (MLE)
Pomidor 80 g
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Dorsz pieczony w ziołach 80g (RYB)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Fasolka szparagowa zielona 100 g
Marchew gotowana 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g (JAJ, MLE)
Sałatka makaronowa z warzywami 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany 1 szt.

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1950.37 kcal;
  • Białko ogółem: 93.06 g;
  • Tłuszcz: 65.21 g; Kw. tł. nasy.: 27.74 g;
  • Węglowodany ogółem: 254.59 g; W tym cukry: 59.62 g;
  • Błonnik pok.: 27.27 g;
  • Sól: 11.47 g;
 

Cały jadłospis od 25 września do 04 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK