Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-10-02 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Szynkowa dębowa kieł. wp. gr. rozd. wędz. parzo. z dodat. wody w osł. niejad 50 g
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g (GLU PSZ, RYB, MLE)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 2.0% tł. 150g 1 szt. (MLE)


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
II Śniadanie
 
Obiad

Barszcz czerwony z ziemniakami 300 g (SOJ, MLE, SEL)
Udko z kurczaka pieczone 150 g (SOJ)
Kasza bulgur 200 g (GLU PSZ)
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g
Mizeria 100 g (MLE)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml


DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW (6)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Twarożek ze słonecznikiem 60 g (MLE)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Rzodkiewka 80 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Sałatka z ciecierzycy, pomidora suszonego i ogórka konserwowego 150 g (MLE, GOR)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2476.63 kcal;
  • Białko ogółem: 125.94 g;
  • Tłuszcz: 93.30 g; Kw. tł. nasy.: 36.32 g;
  • Węglowodany ogółem: 287.28 g; W tym cukry: 41.82 g;
  • Błonnik pok.: 35.89 g; 
  • Sól: 14.04 g;
 

Cały jadłospis od 25 września do 04 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK