Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Październik 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-10-05 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g (może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, GOR)
Serek ziarnisty naturalny 60 g (MLE)
Rzodkiew biała 80 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł. 150g 1 Por (MLE)
Sałata zielona 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa z soczewicą i warzywami 300 g (GLU PSZ, SOJ, SEL)
Filet z indyka pieczony dieta 80 g
Sos pomidorowy 100 g
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki b/c 100 g (SEL)
Brukselka gotowana 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) 1 szt. (MLE)
Twarożek z koperkiem 60 g (MLE)
Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 50 g (SOJ)
Ogórek świeży 80 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

 
Kolacja II

Gruszka 1szt. 150 g

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1794.27 kcal;
  • Białko ogółem: 103.60 g;
  • Tłuszcz: 53.71 g; Kw. tł. nasy.: 25.98 g;
  • Węglowodany ogółem: 237.07 g; W tym cukry: 53.26 g;
  • Błonnik pok.: 37.32 g;
  • Sól: 11.14 g;
 

Cały jadłospis od 05 październik do 14 październik

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK