Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-07 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser żółty 50 g (MLE,)
Szynka od Zduna-wędzonka wieprzowa,szynka wędzona,parzona 50 g
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,),woda,kapusta biała,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,kiełbasa zwyczajna,cebula,sól,pieprz czarny mielony,kminek.
Krokiety ziemniaczane z mozzarellą 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, GLU ŻYT,GLU OW, GLU JĘCZ, ),ziemniaki,mąka pszenna,ziemniaczana,ser mozzarella,sól,pieprz czarny mielony,olej rzeapkowy,bułkatarta.
Dip jogurtowo-ziołowy 100 g ( MLE,),zioła prowalsalskie,bazylia,jogurt naturalny,sól,czosnek,pieprz biały mielony.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa żółta cięta mrożona.
Surówka z marchwi z olejem b/c  100 g,marchew korzeń,sok z cytyny,sól,olej rzepakowy.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mropżona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułeczka pszenna 30g - 1 szt ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Filet z kurczaka wolno gotowany plastry 80 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Sałatka z kuskusemi fasola czerwoną z warzywami w stylu meksykańskim 100 g
(GLU PSZ, SOJ, może zawierać: RYB, MCK, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i siemieniem
30 g -1 szt (GLU PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 3048.47 kcal;
  • Białko ogółem: 133.20 g; 
  • Tłuszcz: 126.47g; Kw. tł. nasy.: 48.17 g;
  • Węglowodany ogółem: 349.47 g; W tym cukry: 59.93 g;
  • Błonnik pok.: 35.87 g;
  • Sól: 12.95 g; 
 

Cały jadłospis od 07 lipca do 16 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK