Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-03 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa kieł.wp.gr.rozd.wędz.parzo.z dodat.wody w osł.niejad 50 g
Pasta warzywna  60 g ( SEL,)
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt (MLE,

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa szpinakowa z ziemniakami  300 ml ( SOJ,SEL,),woda,szpinak mrożony liście,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,pieprz ziołowy,sól.
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami 100 g,udziec z kurczaka b/s,olej rzepakowy,sól,pieprz ziołowy,zioła prowalsalskie,bazylia.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,mleko 2%tł,masło,sól.
Brokuł gotowany  100 g,woda,kalafior mrożony,sól.
Dynia na parze 100 g,woda,dynia świeża,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kopmpotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Twarożek  60 g (MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Pomidor 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja II

Deser chia z musem truskawkowym 200 g ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2086.15 kcal;
  • Białko ogółem: 100.11 g;
  • Tłuszcz: 79.37 g; Kw. tł. nasy.:34.19 g;
  • Węglowodany ogółem: 251.70 g; W tym cukry: 58.94 g;
  • Błonnik pok.: 26.80 g;
  • Sól: 12.53 g
 

Cały jadłospis od 27 czerwca do 06 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK