Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-02 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 50 g ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Mix sałat z olejem i kiełkami brokuła 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Kapuśniak z kapusty białej 300 ml ( GLU PSZ,SEL, GOR,),woda,kapusta biała,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,kiełbasa zwyczajna,boczek wędzony,sól,pieprz czarny mielony,ziemniaki.
Sos boloński z wieprzowiną  200 g ( SEL,),woda,łopatka wieprzowa b/k/b/s,marchew,seler korzeń,pietruszka korzeń,skrobia ryżowa,koncentrat pomidorowy,sól,zioła prowalsalskie,oregano,cukier,passta pomidorowa.
Makaron spaghetti  200 g ( GLU,PSZ,),woda,makaron sphagetti nitki,sól,olej rzepakowy.
Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g,marchew korzeń,jabłka,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Szpinak gotowany z olejem 100 g,woda,szpinak liście,olej rzepakowy,sól,czosnek.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.)-1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu, rzodkiewki i szczypiorku 60 g ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE,SEL, GOR,)
Papryka świeża 80 g
Roszponka 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Mleko Smakowe UHT 1,5% tł 0,2l -1 szt ( MLE,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2440.54 kcal;
  • Białko ogółem: 108.61 g;
  • Tłuszcz: 89.78 g; Kw. tł. nasy.:33.73 g;
  • Węglowodany ogółem: 312.33 g; W tym cukry: 63.14 g;
  • Błonnik pok.: 33.02 g;
  • Sól: 11.55 g;
 

Cały jadłospis od 27 czerwca do 06 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK