Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-01 - Wtorek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pasta z tuńczykiem i natką pietruszki 60 g (GLU PSZ, RYB, MLE, )
Ser wędzony 50 g (MLE,)
Sałatka z pomidorów i koperku 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron muszelki,passta pomidorowa,pomidory,koncentrat pomidorowy,sól,pieprz czarny mielony,natka pietruszki,śmietanka UHt 18%tł.
Kotlet schabowy panierowany 80 g ( GLU PSZ,JAJ,),schab b/k,olej rzepakowy,jajka,bułka tarta,sól,pieprz czarny mielony.
Puree ziemniaczane 200 g (MLE,),woda,ziemniaki,sól,masło,mleko 2%tł.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g ( SEL,),seler korzeń,jabłka,sól,sok z cytryny,natka pietruszki,olej rzeapakowy.
Brukselka gotowana  100 g,woda,sól,brukselka.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ,GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pasztet wieprzowy z żurawiną 50 g ( GLU PSZ,JAJ, SOJ, MLE,)
Jajko w sosie tatarskim 100 g ( JAJ, MLE,GOR,)
Ogórek świeży 80 g
Sałata lodowa 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja II

Sok owocowo-warzywny 0,2L kubek -1 szt
Pieczywo chrupkie ekstrudowane-żytnie 20 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2477.67 kcal;
  • Białko ogółem: 99.41 g;
  • Tłuszcz: 109.67 g; Kw. tł. nasy.:42.30 g;
  • Węglowodany ogółem: 278.46 g; W tym cukry: 76.05 g;
  • Błonnik pok.: 34.83 g;
  • Sól: 10.73 g
 

Cały jadłospis od 27 czerwca do 06 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK