Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Lipiec 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-07-06 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 50 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ,GOR, S02,)
Pasztet wieprzowy z warzywami dieta 50 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, )
Pomidorki koktajlowe 80 g
Mix sałat 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ziemniaczana  300 ml ( MLE, SEL,),woda,ziemniaki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,sól,piprz ziołowy,natka pietruszki.
Schab pieczony cały  80 g,woda,olej rzepakowy,schab b/k,sól,pieprz ziołowy.
Sos jarzynowy dieta 100 g ( MLE,),woda,mieszanka 3 skł kostka mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,mąka ryżowa,sól,mąka pszennna.
Kasza jęczmienna  200 g ( GLU JĘCZ,),woda,sól,olej rzeapkowy,kasza jęczmienna drobna.
Marchew gotowana 100 g,woda,sól,marchew mrożona.
Cukinia gotowana 100 g,woda,sól,cukinoia mrożona.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona.,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Masło porcjowane 15g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Delikatesowa z kurczaka produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Pasta z pieczonych warzyw dieta 80 g ( SEL,)
Sałata zielona 20 g
Kakao z mlekiem z/c 250 ml ( MLE,)

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt (MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2435.36 kcal;
  • Białko ogółem: 110.48 g;
  • Tłuszcz: 87.43 g; Kw. tł. nasy.:36.67 g;
  • Węglowodany ogółem: 321.35 g; W tym cukry: 68.99 g;
  • Błonnik pok.: 29.69 g;
  • Sól: 11.06 g
 

Cały jadłospis od 27 czerwca do 06 lipca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK