Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-14 - Środa
I Śniadanie

Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Twarożek pomidorowy 50 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Sałata zielona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa koperkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koper świeży,sól,śmietanka UHT 18%tł,ziemniaki.
Dorsz pieczony w ziołach 80g 80 g (RYB,),dorsz czarny filet b/s,mąka ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka suszona,zioła prowalsalskie,majeranek,pieprz cytrynowy,kurkuma,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,sól,fasolka szparagowa cięta żółta.
Marchew talarki gotowane 100 g,woda,marchew,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA ŁATWOSTRAWNA (2)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Melon 150 g
Sałata zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1938.40 kcal;
  • Białko ogółem: 91.34 g;
  • Tłuszcz: 53.21 g; Kw. tł. nasy.: 18.04 g;
  • Węglowodany ogółem: 285.40 g; W tym cukry: 73.64 g;
  • Błonnik pok.: 30.04 g;
  • Sól: 10.05 g;
 

Cały jadłospis od 09 maja do 18 maja

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK