Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

Menu na dzień: 2025-04-18 - Piątek
I Śniadanie

Bułka maślana 50g -1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Twaróg półtłusty 60 g ( MLE,)
Dżem 25 g - 1 szt
Miód (25g) -1 szt
Pomarańcza 1/2 szt. - 1 Por
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Sałata zielona 20 g

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem 300 ml ( GLU,PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,pomidory,koncentrat pomidorowy,passta pomidorowa,śmietanka 18%tł UHT,sól,pieprz czarny mielony,makaron muszelki,włoszczyzna 3 skł paski mrożona.
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej 80g (RYB,),morszczuk filet,skrobia ryżowa,olej rzepakowy,pietruszka natka suszona,imbir mielony,kardamon mielony,zioła prowalsalskie,majeranek,pieprz cytrynowy,kurkuma,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z selera i jabłka b/c 100 g ( SEL,),seler korzeń,jabłka,olej rzepakowy,sok z cytryny,natka pietruszki.
Warzywa po grecku 100 g ( SEL,),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,koncentrat pomidorowy,skrobia ziemniaczana,sól,passta pomidorowa.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 90 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Filet z indyka kostka pieczona 80 g
Sałatka z buraka, szpinaku z mozzarelą 150 g ( MLE,)
Serek śmietankowy naturalny 50 g ( MLE,)
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 150 g ( MLE, S02, GLU OW, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2322.81 kcal;
  • Białko ogółem: 97.77 g;
  • Tłuszcz: 75.70 g; Kw. tł. nasy.:29.44 g;
  • Węglowodany ogółem: 317.94 g; W tym cukry: 100.17 g;
  • Błonnik pok.: 27.03 g;
  • Sól: 8.60 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK