Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-04-30 - Środa
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 50 g ( SOJ, może
zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Twarożek pomidorowy 60 g ( MLE,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ogórki kiszone,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Pulpet wieprzowo-ryżowy 120 g (GLU PSZ, JAJ,),łopatka wieprzowa b/k,ryż biały,jajka,sól,pieprz,natka pietruszki,olej rzepakowy.
Sos pomidorowy 100 g,woda,passta pomidorowa,koncentrat pomidorowy,mąka ziemniaczana,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,koper świeży,sól.
Sałata lodowa z sosem winegret b/c 60 g (GOR,),sałata lodowa,olej rzepakowy,sok z cytryny,sól,koper świeży.
Fasolka szparagowa żółta 100 g,woda,fasolka szparagowa cięta żółta mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka kompotowa 4 skł mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Surówka z rzepy białej i jabłka b/c 90 g ( MLE,)
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 1911.76 kcal;
  • Białko ogółem: 98.78 g;
  • Tłuszcz: 65.59 g; Kw. tł. nasy.:21.98 g;
  • Węglowodany ogółem: 239.40 g; W tym cukry: 31.68 g;
  • Błonnik pok.: 33.75 g;
  • Sól: 12.49 g;
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK