Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-04 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Serek ziarnisty naturalny 50 g ( MLE,)
Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków
fileta z kurczaka,parzona w osłonce niejadalnej. 50 g
Mix sałat z rzodkiewką i ziarnami słonecznika 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Krupnik jęczmienny  300 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ, )
Filet z indyka pieczony dieta 80 g
Sos jogurtowo-cytrynowy 100 g (SOJ, MLE,)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
Surówka z selera, jabłka i orzechów b/c  100 g (MLE, ORZ, SEL,)
Marchew talarki 100 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 
Kolacja I
 
Kolacja II
 
Wartości odżywcze
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK