Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-05-03 - Sobota
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pasztet z soczewicy 60 g ( JAJ,)
Ogórek kiszony z cebulką  80 g
Sałata strzępiasta czerwona 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Serek homo naturalny 150g -1 szt ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa krem z dyni 300 ml ( SOJ,SEL,),woda,dynia ,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,kurkuma,sól,śmietanka 18%tłUHT,pieprz biały mielony.
Grzanki pszenne 10 g ( GLU PSZ,),bułka paryska,zioła,przyprawy.
Gulasz wieprzowy (dieta) 200 g,łopatka wieprzowa b/k,,jarzynka 3 skł kostka mrożona,mąka pszenna,ziemniaczana,sól,koncentrat pomidorowy,olej rzepakowy,tymianek,oregano.
Kasza jęczmienna 200 g ( GLU,JĘCZ,),woda,sól,olej rzepakowy,kasza jęczmienna drobna.
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c 100 g,marchew korzeń,jabłka,pomarańczy,sól,sok z cytryny,olej rzepakowy,natka pietruszki.
Brokuł gotowany 100 g,woda,sól,brokuł mrożony.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Bułka graham-pszenna 50g -1 szt (GLU, PSZ,)
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Ser żółty 50 g (MLE,)
Schab Krotoszyński wędzonka wieprzowa z dodatkiem wody wędzona parzona 50 g ( SOJ,MLE,)
Sałatka jarzynowa 90 g ( JAJ,MLE, SEL, GOR,)
Roszponka 10 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Muffin warzywny z wędliną 75 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2594.86 kcal;
  • Białko ogółem: 136.43 g;
  • Tłuszcz: 98.29 g; Kw. tł. nasy.: 29.31 g; 
  • Węglowodany ogółem: 307.64 g; W tym cukry: 39.89 g;
  • Błonnik pok.: 39.98 g;
  • Sól: 15.72 g
 

Jadłospis nie został jeszcze wrzucony!

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK