Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-23 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio
rozdrobniony,parzony w osłonce niejadalnej 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Sałatka z pieczonej marchwi 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
Kefir 1,5% tł 150g -1 Por ( MLE,)

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa fasolowa z kiełbasą  300 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL, GOR, ),woda,fasola sucha jaś,kiełbasa zwyczajna,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,majeranek,ziemniaki,sól,pieprz czarny mielony,liśc laurowy,ziele angielskie.
Filet z indyka pieczony dieta 80 g,filet z indyka b/s,olej rzepakowy,sól,bazylia suszona.
Sos śmietanowo-cytrynowy 100 g (GLU PSZ, MLE,),woda,śmietana UHT 18%tł,skrobia ziemniaczana,sok z cytryny,sól.
Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g,woda,ziemniaki,sól,koper świeży.
Surówka z rzepy, marchwi, jabłka,selera i papryki b/c 100 g,rzepa świeża,marchew,seler korzeń,papryka świeża,sok z cytryny,natka pietruszki,sól,olej rzepakowy.
Brukselka gotowana 100 g,woda,brukselka mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Sałatka z tuńczyka i warzyw 150 g ( RYB,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Paprykowy mix z olejem rzepakowym i ziołami b/c 100 g
Sałata strzępiasta zielona 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Jabłko -1 szt 

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2230.29 kcal;
  • Białko ogółem: 121.30 g;
  • Tłuszcz: 84.61 g; Kw. tł. nasy.:28.06 g;
  • Węglowodany ogółem 262.93 g; W tym cukry: 54.17 g;
  • Błonnik pok.: 43.63 g;
  • Sól: 13.65
 

Cały jadłospis od 18 lutego do 27 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK