Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-03 - Poniedziałek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Ser mozzarella kulki 50 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio
rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Pomidorki koktajlowe 80 g
Sałata lodowa 20 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,fasolka szparagowa cięta zielona mrożona,kalafior mrożony,brokuł mrożony,groszek zielony mrożony,sól,śmietanka 18%tł,pieprz czarny mielony,ziemniaki,natka pietruszki.
Naleśniki z serem białym  300 g ( GLU,PSZ, JAJ, MLE, ),woda,mleko 2%tł,sól,mąka pszenna,cukier,olej rzepakowy,jajka,twaróg półtłusty,cukier waniliowy.
Mus truskawkowy b/c 50 g ( MLE,),jogurt naturalny,truskawki mrożone.
Sałatka owocowa 150 g,winogrona zielone,kiwi,gruszki,jabłka,pomarańcza,mandarynki,brzoskwinie w puszce.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


PODSTAWOWA DZIECI (P1)
Kolacja I

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g - 1 szt
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 50 g
Serek ziarnisty naturalny 60 g ( MLE,)
Kalarepa 80 g
Mix sałat 20 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mini Crispy pieczywo chrupkie orkiszowe ze słonecznikiem sezamem i siemieniem
30 g -1 szt (GLU PSZ, MLE, SEZ, może zawierać: ORZ, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2160.89 kcal;
  • Białko ogółem: 102.74 g;
  • Tłuszcz: 72.53 g; Kw. tł. nasy.: 31.92 g;
  • Węglowodany ogółem: 279.81 g; W tym cukry: 97.13 g;
  • Błonnik pok.: 34.07 g;
  • Sól: 10.85 g;
 

Cały jadłospis od 29 stycznia do 07 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK