Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-28 - Piątek
I Śniadanie

Rogal maślany 50g- 1 szt ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta z pieczonego kurczaka 60 g ( JAJ, MLE,)
Twarożek domowy waniliowy 60 g ( MLE, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SOJ, MLE, ORZ, SEZ, )
Jabłko -1 szt 
Sałata strzępiasta czerwona 10 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa brokułowa z makaronem 300 ml (GLU PSZ, SOJ, MLE,SEL,),woda,brokuły mrożone,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,makaron muszelki,sól,pieprz czarny mielony,śmietanka UHT 18%tł.
Zrazik wieprzowy zawijany  100 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR, może zawierać: GLU PSZ, MLE, SEL,GOR, GLU JĘCZ,),łopatka wieprzowa b/s/b/k,sól,pieprz czarny mielony,cebula,ser mozzarella,ogóre3k kiszony,musztarda,olej rzepakowy,papryka słodka mielona.
Sos koperkowy dieta 100 ml (MLE, SEL,),woda,koper swieży,mąka pszenna,ziemniaczana,sól.
Kopytka dyniowe 200 g ( GLU,PSZ, JAJ,),woda,ziemniaki,sól,jajka,mąka pszenna,skrobia ziemniaczana,dynia kostka mrożona,sól,olej rzepakowy.
Surówka z czerwonej kapusty b/c 100 g (MLE,),kapusta czerwona,sok z cytryny,sól,marchew,olej rzepakowy.
Mizeria 100 g (MLE,),ogórki świeże,sól,jogurt naturalny,śmietana 18%tł,sól,sok z cytryny.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Kurczak gotowany produkt drobiowy grubo rozdrobniony parzony 50 g
Sałatka jarzynowa z jajkiem 150 g ( JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja II

Muffin czekoladowy o niskim IG z jagodami 50 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2254.72 kcal;
  • Białko ogółem: 103.40 g;
  • Tłuszcz: 80.61 g; Kw. tł. nasy.:25.73 g;
  • Węglowodany ogółem: 281.49 g; W tym cukry: 75.90 g;
  • Błonnik pok.: 25.11 g;
  • Sól: 11.80 g
 

Cały jadłospis od 28 lutego do 09 marca

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK