Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Menu na dzień: 2025-02-16 - Niedziela
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) - 1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta z makreli wędzonej  60 g ( JAJ, RYB, GOR,)
Mix sałat z pomidorkami i dressingiem 100 g ( GOR,)
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml

 
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa ziemniaczana 300 ml ( SOJ, MLE,SEL, ),woda,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,pieprz biały,natka pietruszki,śmietanka UHT 18%tł.
Filet z kurczaka pieczony w słodkiej papryce 80 g,filet z kurczak b/s/b/k,olej rzepakowy,sól,papryka słodka mielona.
Kasza gryczana ciemna 200 g,,woda,sól,olej rzepakowy,kasza gryczana ciemna.
Sałata zielona z jogurtem 60 g ( MLE,),sałata zielona maslowa,jogurt naturalny,sól,sok z cytryny.
Dynia pieczona 100 g,dynia świeża,olej rzepakowy,papryka słodka mielona,cynamon mielony,kurkuma.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,woda,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.

 
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Polędwica delikatna-produkt blokowy drobiowo-wieprzowy,średnio rozdrobniony,parzony
w osłonce niejadalnej 50 g
Jajko gotowane kl M -1 szt ( JAJ,)
Papryka świeża 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mleko UHT 200ml, 3,5% tł -1 szt ( MLE,)
Chałka 50 g (GLU PSZ, JAJ,)

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2320.05 kcal;
  • Białko ogółem: 111.52 g;
  • Tłuszcz: 76.21 g; Kw. tł.nasy.: 22.43 g;
  • Węglowodany ogółem: 312.72 g; W tym cukry: 66.41 g;
  • Błonnik pok.: 33.46 g;
  • Sól: 11.93 g;
 

Cały jadłospis od 08 lutego do 17 lutego

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK