Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Kwiecień 2025

Poprzedni miesiąc | Następny miesiąc

Wybierz dzień:

  • 2025-04-01 - Wtorek
  • 2025-04-02 - Środa
  • 2025-04-03 - Czwartek
  • 2025-04-04 - Piątek
  • 2025-04-05 - Sobota
  • 2025-04-06 - Niedziela
  • 2025-04-07 - Poniedziałek
  • 2025-04-08 - Wtorek
  • 2025-04-09 - Środa
  • 2025-04-10 - Czwartek
  • 2025-04-11 - Piątek
  • 2025-04-12 - Sobota
  • 2025-04-13 - Niedziela
  • 2025-04-14 - Poniedziałek
  • 2025-04-15 - Wtorek
  • 2025-04-16 - Środa
  • 2025-04-17 - Czwartek
  • 2025-04-18 - Piątek
  • 2025-04-19 - Sobota
  • 2025-04-20 - Niedziela
  • 2025-04-21 - Poniedziałek
  • 2025-04-22 - Wtorek
  • 2025-04-23 - Środa
  • 2025-04-24 - Czwartek
  • 2025-04-25 - Piątek
  • 2025-04-26 - Sobota
  • 2025-04-27 - Niedziela
  • 2025-04-28 - Poniedziałek
  • 2025-04-29 - Wtorek
  • 2025-04-30 - Środa
Menu na dzień: 2024-12-12 - Czwartek
I Śniadanie

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Masło porcjowane 10g (82% tł.) -1 szt ( MLE,)
Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
Pasta jajeczna z awokado 60 g ( JAJ, GOR,)
Sałata lodowa z pomidorami i olejem 100 g
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
Kefir 2.0% tł 150g -1 szt ( MLE,)


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
II Śniadanie
 
Obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami 300 ml (SOJ, MLE, SEL,),woda,pieczarki świeże,włoszczyzna 3 skł paski mrożona,ziemniaki,sól,śmietanka UHt 18%tł,pieprz czarny mielony,liśc laurowy,ziele angielskie.
Pulpet wieprzowy z nadzieniem pomidorowym 100 g ( GLU PSZ, JAJ,SEL,)łopatka wp/b/k,pomidory,woda,sok pomidorowy,marchew,seler korzeń,bułka tarta,jajka,pietruszka natka,mąka ziemniaczana,majeranek,gałka muszkatołowa,olej rzepakowy,oregano suszone,ziele angielskie,liśc laurowy,bazylia suszona,sól,pieprz czarny mielony.
Sos koperkowy dieta 100 g ( MLE, SEL,),woda,śmietana 18%tł,cukinia,seler korzeń,koper zielony,mąka ziemniaczana,olej rzepakowy,inulina,tymianek suszony,majeranek,sól.
Makaron pełnoziarnisty świderki  200 g (GLU PSZ,),woda,sól,olej rzepakowy,makaron świderki.
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 100 g,kapusta biała,koper zielony,kukurydza konserwowa,jogurt naturalny,sok z cytryny.
Marchew mini gotowana 100 g,woda,marchew mini mrożona,sól.
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml,mieszanka 4 skł kompotowa mrożona,jabłka,cukier.


DIETA PODSTAWOWA DOROŚLI (1)
Kolacja I

Chleb razowy żytnio-pszenny 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
Tłuszcz do smarowania 59% tł. 10g -1 szt
Serek wiejski z ziołami 60 g ( MLE,)
Szynkowa z indyka-produkt blokowy,drobiowy,średnio rozdrobniona,wędzona,parzona 50 g
Słupki papryki czerwonej 100 g
Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, )

 
Kolacja II

Mus owocowo-warzywny 100g-produkt pasteryzowany -1 szt

 
Wartości odżywcze
  • Wartość energetyczna: 2308.49 kcal;
  • Białko ogółem: 103.74 g;
  • Tłuszcz: 85.44 g; Kw. tł.nasy.: 25.54 g;
  • Węglowodany ogółem: 289.77 g; W tym cukry: 63.03 g;
  • Błonnik pok.: 39.06 g;
  • Sól: 12.37 g;
 

Cały jadłospis od 10 grudnia do 19 grudnia

Alergeny:

Mleko i pochodne wraz z laktozą: MLE
Zboża zawierające gluten pszenny: GLU PSZ
Jaja i pochodne: JAJ
Orzeszki ziemne i pochodne: OZI
Orzechy: włoskie,laskowe,pekan,nerkowce,migdały,pi: ORZ
Seler i pochodne: SEL
Dwutlenek siarki / siarczyny: S02
Ryby i pochodne: RYB
Skorupiaki i pochodne: SKO
Mięczaki i pochodne: MCK
Soja i pochodne: SOJ
Gorczyca i produkty pochodne: GOR
Nasiona sezamu i pochodne: SEZ
Łubin i produkty pochodne: ŁUB
Zboża zawierające gluten żytni: GLU ŻYT
Zboża zawierające gluten owsiany: GLU OW
Zboża zawierające gluten jęczmienny: GLU JĘCZ
Mleko i pochodne bez laktozy: MLE b/LAK